Header Ad Banner

Wednesday, April 29, 2015

Kontroversi Lady of Borneo Miss Global International Sarawak 2015??

 Semalam seorang kawan sempat tag FB penulis berkenaan kontroversi National Costume salah seorg Finalist yang menjadi kritikan rakyat Sarawak.Hari ini keluar kenyataan media dari Senator Doris berkenaan isu berkenaan dan pihak penganjur pun telah mengeluarkan Press Statement memohon maaf..

The photo went viral on social media and the girl looked (sexually) provocative

KENYATAAN MISS GLOBAL INTERNATIONAL SARAWAK
Miss Global International Sarawak team ingin meminta maaf di atas ketidakpuasan hati segelintir pihak berkenaan dengan Tema National Costume (bukan tema traditional costume) yang telah direka oleh Hancy Hilton dan dipakai salah seorang finalist MGIS 2015, Emerald Sie. Berikut adalah ucapan peserta ketika memperagakan national costume beliau ;
"My national costume consist of the local ethics in sarawak, which represent myself as a mix parentage of Chinese ,iban and kayan and also where I am belong, Sarawak. I choose this costume because it shows that woman not only have to be confident but at the same time need to be a warrior for herself, to have courage and always stay strong... the warrior outfit is just to represent the deep down personality that we have. I present to you, the LADY OF BORNEO.Mungkin ini adalah sesuatu yang baru di Sarawak, wanita menggunakan costume lelaki yang telah di ubahsuai. Di sini kita masih lihat bagaimana discriminasi masyarakat mengenai wanita dengan lelaki. "Dari FB https://www.facebook.com/missglobalinternationalsarawak?fref=ts
http://www.newsarawaktribune.com/news/44893/Doris-angry-with-outfits-worn-by-some-beauty-constestants/“Some of the designs were totally unbecoming – to a point that they might paint a wrong perception of our cultural identity in the eyes of the world. While innovation and creativity cover as broad spectrum, there’s a limit in everything too.”

Read more: http://www.theborneopost.com/2015/04/29/national-costumes-worn-by-pageant-finalists-appalling/#ixzz3YgxvjqAE


Miss Global International Sarawak Organization
 ingin memohon maaf atas isu National Costume Lady of Borneo
HANYA SEBUAH PANDANGAN ..
Walaupun costume seumpama itu iaitu mengunakan SIRAT/LOINCLOTH pernah di peragakan di PENTAS ANTARABANGSA tetapi fashion yang diperkenalkan  oleh negara seperti INDONESIA lebih FUSION & Contemporary..&penganjur memperkenal sesi NATIONAL COSTUME di mana Grand Finale nya di Kuching Sarawak bertempat di Shopping Mall & kesemua Finalist merupakan  Gadis Sarawak. manakala FASHION Lady of Borneo (peserta ini hanya mix & match dari kaum Bidayuh ,Iban & Sedikit accessory Orang Ulu dimana element Iban & Bidayuh lebih menonjol) Jadi sememangnya  konsep yang diperkenal sudah tidak menepati konsep(nasib baik tak menang BEST COSTUME)-"My national costume consist of the local ethics in sarawak, which represent myself as a mix parentage of Chinese ,iban and kayan and also where I am belong, Sarawak.
NATIONAL COSTUME tapi Peringkat State??
National Costume selalunya hanya di pakai oleh seorang Pemenang yang akan mewakili MALAYSIA  & bukan sesuai sgt di buat di peringkat State melainkan penganjur punya objektif utk mempromosi wanabe top designer "tempatan" tetapi venue masih bersifat "tempatan" bukan di luar Sarawak.
Jadi,seharusnya mereka(penganjur) harus sensitive dengan politik tempatan (Sarawak) melainkan event di anjurkan di Kuala Lumpur atau Negeri Lain baru lah tak terikat dengan penduduk tempatan yang punya sensiviti sendiri(walaupun masih terikat dengan komen2x sensitive negeri asal )

.#Setahu penulis sesebuah NATIONAL COSTUME  bagi seseorg Miss MALAYSIA WORLD /UNIVERSE akan di preview kepada Media sebelum di bawa ke pentas akhir antrabangsa & sekiranya ada sebarang kontroversi pereka fesyen yang dilantik akan membuat pembetulan & research berkaitan sebelum memutuskan NATIONAL COSTUME yang akan dipersembahkan sekiranya tidak akan komen2 yang sangat sensitive di Social Media & dari pihak berwajib 
Oleh itu,NATIONAL COSTUME#yang betul2 mewakili suara Rakyat Malaysia akan di hantar (kita hidup di zmn IT /Social Media) jadi pandangan umum amatlah penting asalkan originality (mengikut standard costume negeri yang diwakili masih dikekalkan)#

PREVIEW NATIONAL COSTUME MISS MALAYSIA WORLD 2015 
Dewi Liana gives preview of her Miss World 2014 preparation


Read more: http://www.theborneopost.com/2014/11/17/dewi-liana-gives-preview-of-her-miss-world-2014-preparation/#ixzz3Yh8mZ6bK
     PREVIEW NATIONAL COSTUME 
MISS MALAYSIA UNIVERSE 2015 
TRADITIONAL COSTUME??
Selalunya di sekitar tahun  1960an hingga akhir 1990an Malaysia menghantar peserta dengan TRADITIONAL COSTUME yang original (bagi context negara Malaysia) walaupun tak semua nya lengkap disebabkan kekurangan sumber(era tu bukan ada Facebook pun ..jadi kritikan taklah teruk macam zaman sekarang kalau costume terkureng & tak cukup research)
http://www.parenbonjour.com/2012/12/miss-universe-malaysia-1994-national.html

 I present to you, the LADY OF BORNEO??
Kalau dah pakai tajuk LADY OF BORNEO..jadi costume tersebut sudah lari dari tema #mcm kurang feminine#selepas SDNU meletakkan standard pakaian utk Wanita Dayak tahun 1980an#Kita bukan hidup di zaman topless perlu juga dengar kata orang tua kalau tiada mereka siapalah kita ..(LINK)

“It did not portray femininism, modesty or dignity of Dayak women. The social media highlighted it and the news reported that the organiser had called it a national costume,” she added.
Read more: http://www.theborneopost.com/2015/04/30/unbecoming-for-women-to-wear-loincloth/#ixzz3YklB9Dfe


WARRIOR PRINCESS OF BORNEO..#Miss Indonesia#.
Kalau di Indonesia fashion ini mungkin tak menjadi kontroversi sangat sebab DAYAK di negara Jiran lebih bebas ber fashion walaupun Fashion tradisional asalkan masih mengekal element DAYAK .Tambahan tema pun berkaitan dengan WARRIOR
Cantiknya Estelita pakai kostum Warrior Princess of Borneo
http://beritane.com/2014/11/06/cantiknya-estelita-pakai-kostum-warrior-princess-of-borneo/




Pandangan di atas hanya lah pandangan peribadi penulis dan tidak melibatkan event2 yang penulis pernah terlibat.Penulis merupakan admin kepada FB Page: I AM DAYAK, ALL ABOUT BORNEO CULTURE & HERITAGES & beberapa page yang lain.

5 comments:

oakleyses said...

gucci handbags, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, polo outlet, nike air max, christian louboutin, longchamp outlet, longchamp outlet, burberry outlet, uggs outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet online, prada handbags, louis vuitton, louis vuitton, tory burch outlet, christian louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, replica watches, kate spade outlet, louis vuitton outlet, burberry handbags, christian louboutin outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, christian louboutin uk, oakley sunglasses, michael kors outlet online, ugg boots, oakley sunglasses wholesale, uggs outlet, ray ban sunglasses, prada outlet, nike free, replica watches, michael kors outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, longchamp outlet, nike outlet, uggs on sale, tiffany and co

oakleyses said...

kate spade, nike free run, polo lacoste, guess pas cher, lululemon canada, coach purses, oakley pas cher, burberry pas cher, sac vanessa bruno, sac hermes, hollister pas cher, louboutin pas cher, vans pas cher, nike blazer pas cher, michael kors, sac longchamp pas cher, nike air max uk, polo ralph lauren, air max, abercrombie and fitch uk, nike tn, michael kors pas cher, nike air force, hogan outlet, coach outlet store online, ray ban pas cher, true religion outlet, nike free uk, michael kors outlet, nike air max uk, mulberry uk, true religion outlet, timberland pas cher, north face, nike roshe run uk, ray ban uk, replica handbags, new balance, longchamp pas cher, nike roshe, converse pas cher, ralph lauren uk, jordan pas cher, michael kors, true religion jeans, true religion outlet, hollister uk, nike air max, coach outlet, north face uk

oakleyses said...

giuseppe zanotti outlet, p90x workout, louboutin, bottega veneta, nike trainers uk, s6 case, hollister, ralph lauren, asics running shoes, nfl jerseys, babyliss, timberland boots, herve leger, mont blanc pens, iphone 6s cases, soccer shoes, celine handbags, north face outlet, beats by dre, ipad cases, longchamp uk, iphone 6 cases, jimmy choo outlet, lululemon, ghd hair, baseball bats, abercrombie and fitch, nike huaraches, instyler, iphone cases, nike roshe run, reebok outlet, oakley, new balance shoes, mac cosmetics, nike air max, hollister clothing, iphone 5s cases, soccer jerseys, vans outlet, valentino shoes, iphone 6 plus cases, ferragamo shoes, hermes belt, north face outlet, insanity workout, wedding dresses, chi flat iron, iphone 6s plus cases, mcm handbags

oakleyses said...

montre pas cher, pandora uk, converse outlet, louis vuitton, ugg pas cher, canada goose outlet, converse, swarovski, doudoune moncler, wedding dresses, pandora jewelry, toms shoes, canada goose outlet, supra shoes, canada goose, vans, canada goose uk, canada goose, marc jacobs, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, doke gabbana, pandora charms, canada goose jackets, moncler outlet, moncler, moncler, ugg uk, karen millen uk, hollister, canada goose, moncler, links of london, lancel, juicy couture outlet, gucci, louis vuitton, thomas sabo, swarovski crystal, moncler uk, ray ban, hollister, pandora jewelry, barbour uk, barbour, replica watches, moncler outlet, ugg, louis vuitton, nike air max, louis vuitton

John said...

cheap ray ban outlet
christian louboutin shoes
michael kors handbags
skechers shoes
valentino outlet
asics shoes
converse shoes
michael kors outlet clearance
louboutin pas cher
basketball shoes
adidas stan smith
sac longchamp
coach outlet
bottega veneta
reebok shoes
michael kors outlet
air max 95
omega seamaster
reebok outlet
pandora jewelry
jordan pas cher
prada sunglasses
armani exchange
toms shoes
prada outlet
cheap jordans
polo ralph lauren
stephen curry shoes
nike air max 90
vans shoes
yeezy boost 350 white
nike air max
louis vuitton bags
coach outlet clearance
sac longchamp pliage
2016422yuanyuan

Follow by Email

Search This Blog